Paardenlogica

765c5e22a5c392304347eaa29661311dElke paarden eigenaar en verzorger wil het beste voor zijn of haar paard. Iedereen weet ook dat het houden van paarden niet altijd rozengeur en maneschijn is. De relatie met ons paard loopt soms moeizamer dan we zouden willen. Iedereen is al wel eens verwelkomd door een nors paard of misschien kwam de warme welkom wel van een achterhand… Het zonnetje schijnt, de lucht is blauw. Tijd voor een buitenrit! Je paard weigert echter het erf af te gaan. Of misschien ben je er niet eens opgeraakt, omdat paardlief niet blijft stilstaan. Je wil naar een wedstrijd vertrekken, maar je paard wil de trailer niet op. We kunnen allemaal wel voorbeelden opnoemen die illustreren dat de relatie en communicatie tussen paard en mens niet altijd even soepel verloopt.

Vaak spreken mensen al snel van een ondeugend, koppig, dominant of ronduit stout paard wanneer deze niet correct reageert op wat wij van hem verlangen. Ook de term probleempaard wordt geregeld in de mond genomen. Deze term is niet helemaal correct in mijn ogen, omdat het doet vermoeden dat de schuld bij het paard ligt. De oorzaak van het probleemgedrag dat de meeste paarden vertonen, ligt echter niet bij het paard zelf. De mensenwereld is de paardenwereld niet. Een paard wordt niet geboren met de wetenschap van wat een mens van hem verwacht en wat hij dus behoort te doen.

Ondanks dat een paard een intelligent dier is, begrijpt hij geen mensentaal. Hij denkt niet in termen van ondeugend of stout. Simpel gezegd denkt hij alleen maar: word ik hier beter van of niet? We moeten dus een manier vinden om ons paard duidelijk te maken wat we van hem willen en we moeten hem motiveren om met ons samen te werken. Teamwork makes dreamwork, toch? Maar om te communiceren op een manier die hij begrijpt, moeten we ons wel verdiepen in het wezen paard. Welke behoeften heeft hij, wat drijft hem, hoe denkt en leert hij? Allemaal vragen die we onszelf moeten stellen. We hebben het paard eeuwen geleden wel uit de natuur gehaald, de natuur zullen we nooit uit het paard kunnen halen. Een paard denkt, leeft en reageert volgens de principes die de natuur er destijds in gestopt heeft. Hou dat in je achterhoofd wanneer je nog eens tegen een probleem aan loopt.