Belonen

Een paard leert door trial and error: hij probeert iets, dat gedrag levert hem iets op en hij zal meer laten zien. Daar steunt belonen op. Straffen werkt enkel om een paard iets af te leren, je leert hem dus niet aan wat hij wél moet doen. Belonen kan op twee manieren, we spreken over positieve bekrachtiging en negatieve bekrachtiging.

Clicker+Voedselbeloning2Positieve bekrachtiging houdt in dat je het paard gaat belonen door middel van het toevoegen van iets wat het paard graag heeft zoals een stukje wortel. Is je paard een knuffelkont, dan weet hij een aai zeker te waarderen. Zeker als je het juiste plekje weet te vinden! Zelf voor jouw enthousiasme en aandacht willen sommige paarden best werken. Belangrijk is dat de ontvanger bepaalt wat een beloning is en wat de kracht van deze beloning is.

Je kan een paard ook belonen door iets onaangenaams weg te nemen. We spreken dan over negatieve bekrachtiging. De grootste beloning voor een paard dat ergens bang van is, is weg bewegen van dat enge ding of het enge ding dat weg gaat van het paard. Ook het principe van pressure and release is een vorm van negatieve bekrachtiging, het zogenaamde wijken voor druk.

Bij clickertraining ga je positief bekrachtigen. In de omgang met paarden ontkom je echter niet aan het gebruik van enige druk, denk bijvoorbeeld aan het rijden zelf. Als paardentrainer moet je leren omgaan met het gebruik van druk, leren doseren, leren meebewegen mét druk.