Timing

De tijdspanne waarin de link wordt gelegd tussen een beloning (of straf) en een bepaald gedrag is zeer kort. Timing is dus zeer belangrijk. Wanneer je gaat trainen, wil je het gedrag van je paard veranderen en sturen in de goede richting. Dit doe je door te belonen. De beloning moet dus direct volgen op het gewenste gedrag. Omdat het erg moeilijk kan zijn op net op dat exacte ogenblik van het gewenste gedrag een beloning te geven (denk aan de dolfijn die door een hoepel springt), maken we bij clickertraining gebruik van een markeersignaal of bridge.

1477565_554229477996609_212682677_nEr zijn verschillende mogelijkheden om als bridge te gebruiken. Een mechanisch geluid van bijvoorbeeld een clicker, een aangeleerd stemgeluid of kort woord en zelfs een visueel gebaar of aanraking. Een goede bridge isĀ opvallend, duidelijk en kort.

De bridge is informatie voor je paard, je kan gewenst gedrag zeer nauwkeurig gaan markeren. De bridge vertelt je paard wat hij goed doet, dat hij hiervoor beloond wordt en dat de oefening ten einde is.